Saturday, June 11, 2011

situasi biasa Indonesia [ part 2 ]

Kalau korang datang Indon, korang akan jadi lupa diri. Korang tak terfikir pun yang korang tu sebenarnya tak famous pun. Korang akan lupa, yang sebenarnya dalam kelas korang tu mesti akan ada 1 atau 2 orang yang tak kenal korang. Choih :D Sebab bila korang sampai sini, korang akan selalu dikejar-kejar. Tapi bukan dikejar paparazi. Mamarazi pun bukan. 

Korang akan dikejar oleh orang-orang dekat bawah ni ..

*****************************







Dekat mana-mana perhentian pun diorang ni akan ada untuk terus mengejar korang sampai tercirit-cirit. Sampai korang rasa nak marah, nak jerkah, nak mengamuk sampai guling-guling atas tanah. Haha. Kadang-kadang diorang ni terlalu memaksa sampai korang rasa nak tendang ja. Tetiba korang tersedar, yang korang tu sebenarnya pakai skirt. Haha. Itu aku :p

Diorang ni selalunya jual benda yang sama ja. Setiap perhentian macam tu. Mostly, jual gambar pemandangan, kuih, kopiah, tasbih, rantai manik, key chain. Adoi !




Budak ni, korang jangan pandang dia sebelah mata ja okay. Memang la penyanyi jalanan. Kadang-kadang orang bagi duit, and mostly tak lah. Tapi korang kenal Shiela On 7 ? Dia adalah bekas penyanyi jalanan macam budak ni. Dan dia adalah one in a million yang terpilih as artis. Syabas :)




He is not the only human being yang jaja makanan macam ni. Actually dekat depan belakang kiri kanan dia ni, ada ramai lagi. Sometimes, sampai sepuluh lebih. Dekat setiap hentian lampu isyarat mesti ada diorang ni. And kalau korang nak beli, sediakan duit cukup-cukup eh. Tak pun, kalau ada duit terlebih bagi tu, halalkan jela.




See .. sampai berkampung dah dekat situ. Seharian oh diorang kat tepi jalan ni. Berpanas, berhujan bagai. 




Yang ni situasi time kat Tangkuban Perahu. Mamat ni macam tengah mintak lempang plak. Naik rimas dah aku tengok sebab dari atas (port tengok kawah) sampai bawah (port naik van), dia asyik ikut abah aku ja sambil kata "pak cik beli la.. saya bagi murah". Pandai plak dia cakap melayu .. Dia tu jual tasbih yang dibuat dari batu gunung berapi. 




Actually ni bukan penjual jalanan. Tapi saja nak post sekali sebab ice-cream diorang jual gila mahal. Kalah cornetto kita. Ais krim batang macam Mat Kool tu sama dengan RM3.50. Tak ke mahal ..




Masa hari kedua, kitorang jumpa mamat ni. Muda lagi. Ingatkan dia budak sekolah. Rupanya dia penjual jugak - -"




Dalam banyak-banyak, korang akan fall in love dekat anak mat salleh ni. Hensem oh .. Tapi jangan tertipu. Dia sebenarnya adalah MONYET :) Yang dia pakai tu just topeng ja. And dia bebas bergerak even ada tali. 

Ini monyet 1. Monyet 2, korang akan rasa macam nak tembak ja pemilik dia tu. Pemilik dia ni just budak-budak. Baya 10 - 15 tahun macam tu. Yang kesiannya sebab diorang ni sumpah kejam dekat monyet 2 ni. Monyet 2 ni tugas dia untuk buat show dekat tengah-tengah jalan time semua kereta stop lampu merah. Monyet 2 ni akan kayuh basikal selaju yang boleh sambil tuan dia pegang tali yang diikat kat tengkuk dia. Ada sekali monyet 2 ni jatuh. Lepas tu tuan dia tarik-tarik tali kat tengkuk monyet 2 ni. Maybe sebab sakit lutut/kaki/cedera ka, monyet 2 ni, pegang tali yang diikat kat tengkuk dia tu. Maybe dia dah tak larat nak buat show dah kot. Lepas tu tuan dia ni seret monyet 2 ni kat atas jalan raya tu. Serious kejam kau !! 

Tak puas hati betul lah !

3 comments:

nuranniesa said...

cra nk elak penjual..senyum n blah..klu rmai pengemis..better jgn nnti dorg bwak kroni dorg ajak rmai pergi kt sapa yg bgi duit tdi..pastuh..kt sni pantang dipanggil indon..indo x pa.. -ruyda- :)

Fatin Nadiah said...

terbaik ah atut. haha. aku mmg buat cetu pown. aku senyum, then blah ja. x pown, kalw dorg jual brg, aku kata je x nak trus. kalw x nt dorg asyik ikut je smpai abis. huhu

silentNoise said...

tin, cene ko letak gamba ko kat atas blog uh?? nk blaja...